Albire dentara – intrebari frecvente

Cand si de ce sa apelam la albirea profesionala a dintilor?

Putem sa apelam la albirea profesionala dentara atunci cand ne dorim un alb cat mai natural sau atunci cand intervine discromia dentara (coloratiile dintilor). Pe masura ce avansam in varsta, dintii isi schimba culoarea care este data de stratul de dentina ce transpare prin smalt. Acest proces de pierdere a culorii naturale a dintilor poate fi accelerat si de anumiti factori cum ar fi: fumatul, ceaiul, vinul rosu,vinul negru, cola, cafeaua sau de alimente care au in compozitia lor coloranti puternici.  Exista  si  situatii in care discromiile (coloratiile)  apar pe fondul unor boli generale: icter neonatal, rubeola, sifilis, herpes, insuficienta renala cronica, porfirie congenitala sau  in cazul administrarii de antibiotic inca din perioada intrauterina a fatului si pana la varsta de 6-7 ani: tetraciclina, fluor in exces (fluoroza).

Cate sedinte de trament sunt necesare?

Procedura se efectueaza de obicei intr-o singura sedinta care poate dura de la 30 de minute pana la o ora si jumatate, inclusiv timpul necesar pregatirii in vederea albirii. Dar, in anumite situatii, pot fi necesare 2-4 sedinte, acest lucru stabilindu-se de la bun inceput cu pacientul, in functie de situatia si de rezultatele pe care si le doreste fiecare pacient in parte.

Cat de mult pot sa-mi albesc dintii si cat dureaza efectul de albire?

Luand in considerare gradul de pigmentare dentara sau cat de mult este afectat smaltul dintilor, medicul stabileste daca este nevoie de mai multe sedinte de tratament. Gradul de albire difera de la o persoana la alta. Deasemenea conteaza obiceiurile alimentare,  igiena dentara si statusul general. Albirea are rezultate care variaza de la pacient la pacient , dar dintii se pot albi considerabil. Efectul poate dura de la cateva luni pana la 2 ani, depinzand de starea initiala a danturii, de cat de patati sau inchisi la culoare sunt dintii , de respectarea indicatiilor date de medic post-albire precum si de concentratia gelului folosit.

Albirea dentara este contraindicata atunci cand pacientul prezinta hipersensibilitate si hiperestezie dentara, fracturi sau fisuri ale dintilor, afectiuni generale grave sau reactii alergice. Deasemenea, albirea are si cateva contraindicatii relative, cum ar fi: pacienti cu varsta sub 15 ani, femei insarcinate sau care alapteaza, dinti cu restaurari coronare voluminoase care depasesc ½ din suprafata dintelui.

In cazul lucrarilor  protetice si a obturatilor,  albirea dentara nu se poate realiza pentru ca  actioneaza numai pe dintii naturali. Obturatiile, coroanele  si puntile dentare isi vor pastra culoarea initiala.

Ce materiale se folosesc pentru albirea dentara si cum se realizeaza aceasta?

Pentru albirea profesionala se folosesc geluri pe baza de peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamida ,in diferite concentratii ,care actioneaza asupra substantei organice din smalt, iar pentru accelerarea procesului de albire si pentru a mari eficacitatea gelului, se foloseste un aparat complex-accelerator de albire, care are o lumina speciala si un spectru special, putandu-se obtine cu pana la 6-8 nuante de dinti mai albi la o sedinta de tratament.

Albirea dentara are efecte secundare? Este dureroasa ? Ataca smaltul dintilor?

Daca pacientul prezinta afectiuni gingivale, o igiena precara, rani in cavitatea orala, sensibilitate dentara, albirea poate avea ca efecte secundare ,cu caracter temporar, o usoara sensibilitate dentara la rece, care nu apare intotdeauna,  pete albe pe gingii si un mic discomfort la nivelul gingiilor. De retinut ca, toate acestea fiind efecte de scurta durata , dispar  dupa 2-4 zile.

Albirea profesionala, realizata intr-un mediu controlat de catre medicul specializat, nu este dureroasa, nu subtiaza smaltul dintilor si nu afecteaza sanatatea dentara.

Exista o limita de varsta pentru albirea dentara?

Pacientii trebuie sa astepte pana la implinirea varstei de 15-16 ani dar nu exista  limita de varsta superioara.

Ce  recomandari avem in urma tratamentului de albire?

Este necesar sa evitam  timp de 3-4 zile fumatul, alimentele si bauturile ce pot conduce la pigmentarea suprafetelor dentare, cum ar fi: sosuri colorate, ceai, sfecla rosie, struguri negri, mure, vin rosu, vin negru, cola, bere bruna, dulciuri, ape de gura colorate sau paste de dinti colorate. Este recomandata mentinerea igienei dentare, folosindu-se paste de dinti cu agent de albire si continut de fluor  de minim 2 ori pe zi si nu in ultimul rand, efectuarea controlului stomatologic periodic precum si igienizarea profesionala de 2 ori pe an.


Programare prin formular

Doctor Grigorescu Ioana